4 saat önce | Okunma Sayısı : 62
1400 YILLIK KADİM ATEŞ YANDI
Edirne'de her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, tarihi Sarayiçi alanında yakılan dev ateşle başladı. Peki, Kakava ne demek, nasıl ortaya çıktı?
BİNLERCE MİSAFİR EDİRNE’YE AKIN ETTİ
Edirne'de her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ndeki Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, bu yıl 4 güne yayıldı. Binlerce yerli ve yabancı turistin katılımıyla coşkuyla kutlandı.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Ermeydanı'nda hazırlanan dev ateş etrafında toplanan binlerce vatandaş, dokuz sekizlik roman ezgileriyle gönüllerince doyasıya eğlendi. Bu yıl tüm zamanların katılım rekorunun kırıldığı açıklandı.
Yurt içinden ve yurt dışından şehre 100 binin üzerinde misafirin geldiği belirtildi. Binlerce ziyaretçi Kakava ve Hıdırellez rutiellerini gerçekleştirdi. Dilekler dilendi, göbekler atıldı.
5 TON ODUNDA DEV ATEŞ
Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen Kakava Şenlikleri için yaklaşık 5 ton odundan hazırlanan dev ateşi, Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, Edirne Milletvekili A. Baran Yazgan ve protokol üyeleri hep birlikte yaktı.
KAKAVA NEDİR?
Kakava, Roman kültürüne ait bir gelenek. Kökenlerini Mısır ve Ön Asya'dan alan Kakava'nın tarihi trajik bir olaya dayanır. Çingene inanışlarına göre Kakava, Mısır ve Ön Asya kökenli bir inanç olarak kabul edilir. Eski Mısır'da Firavun'un Koptlar ile birlikte yaşayan bir halkın varlığından bahsedilir ki, bunlar Romanlardır. Firavun onlara zulmeder. Kaçmaya çalışan bu halkın peşine düşen Firavun'un askerleri sularda boğulup ölürler. Geride kalanlar ise kutlu bir kişinin tekrar gelip kendilerini kurtaracağına inanırlar. O gün 6 Mayıs'tır. O sabah Çingeneler akarsulara inerler ve çılgınca eğlenirler. Bu efsanede dikkati çeken husus tıpkı Musa'nın önderliğinde İbranilerin Kızıldenizi geçmesine birebir benziyor olmasıdır. Birçok kişiyse bu iki olayın aynı anda yaşandığını ve Romanların, dünyaya Mısır'dan yayıldığını söyler.