Arama

BİZE ÇOCUĞUNUZ DİSLEKSİ OLABİLİR DEDİLER!

1 hafta önce | Okunma Sayısı : 185

Disleksi; okuma ve okuduğunu anlama sorunları ile kendini gösteren bir Özgül Öğrenme Güçlüğü tipidir. Görme, işitme ile yetersiz öğretim ortamlarından kaynaklanan okuma güçlükleri ve Otizm Spektrum Bozukluğu, zihinsel yetersizlik ile çeşitli sendrom ve rahatsızlıklara bağlı yetersizliklerin sebep olduğu öğrenme güçlükleri ile karıştırılmamalıdır.

BİZE ÇOCUĞUNUZ DİSLEKSİ OLABİLİR DEDİLER!
ad image
ad image

Özgül Öğrenme Güçlükleri ilk bakışta anlaşılabilecek güçlükler değildir. Bütüncül bir değerlendirme ve iyi bir gözlem yapılarak kuşkulanılabilecek nörogelişimsel bir farklılıktır. Bu sebeple Disleksi riski altında olduğu düşünülen çocukların sınıf ve öğretim uyarlamaları düzenlenerek çocukların en az altı ay takip edilmesi, öğrenememe durumlarına sebep olduğu düşünülen tüm faktörlerin elenmesi (görme sorunu, işitme sorunu, farklı bir tanı grubu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, dürtü kontrol bozuklukları, öğretim yetersizlikleri vb.) ve risk belirtilerinin istikrarlı şekilde devam ettiğinin gözlemlenmesi gerekmektedir.

Peki Çocuğum Disleksi mi?

İlkokul birinci sınıfta fark edilen okuma-yazma sorunları sene sonunda veya ikinci sınıfta da devam ediyorsa muhakkak bir uzmanla görüşülmelidir. Çocuk psikoloğu, özel eğitim uzmanı ve çocuk gelişim uzmanı tarafından gerçekleştirilen görüşmeler, yapılan değerlendirmeler ve gözlemler Disleksi’nin erken dönemde tespitinin yapılmasına olanak tanıyacaktır. Böylece çocukların ileride karşılaşacağı eğitim sorunları kısa sürede okul ve aile işbirliği içerisinde minimuma indirilerek çocukların eğitim ve gelişimsel süreçlerinin daha sağlıklı ilerlemesine katkıda bulunacaktır.

Okul Dönemi Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Harf ve kelimeleri tanıyamama, sözcükleri-kelimeleri hecelere bölememe, okuma hataları ve harflerin dizilişinde hata yapma, okumak istememe, hatta okumaktan nefret etme, okumayı zor iş olarak değerlendirme, uzun ve zor kelimeleri yanlış okuma, benzer kelimeleri-sözcükleri karıştırma, telefon numarası, ev adresi, tarihleri hatırlayamama, okurken çok heceli kelimelerin sonunu veya tamamını uydurarak okuma, gelişigüzel tamamlama, okuma esnasında zor kelimelerin yerine kolay olanı koyma, yazım yanlışlarıyla dolu özensiz yazılar yazma, okurken ve yazarken bağlaçları atlama, sesli okumaktan kaçınma, akademik başarısının zekâsına ve yaşına göre kendisinden beklenenden düşük olması, tersten yazma, bazı harfleri yazarken veya okurken karıştırma (p-b, b-d, k-t, y-h, 6-9, 2-5), rakamları/harfleri ters ya da yanlış sırada yazma (16, 61; b, p), yazma ödevlerinden kaçınma, yavaş yazma, ödevini tahtadan defterine geçirmekte zorlanma, ödev yapmak istememe, kendine göre kısa yollar üretme, alfabeyi sırasıyla sayamama-yazamama, psikomotor becerilerde sınırlılık, yanlış yapmaktan korkma, yıl, ay, gün gibi kavramları karıştırma, renkleri karıştırma, bir konu hakkındaki fikrini ifade etmekte zorlanma, ezber güçlükleri, sıralama güçlükleri, öncelik-sonralık ilişkisi becerilerinde zorlanma, denge problemleri, bellek-hafıza sorunları...

Haftaya, okul öncesi dönemde Disleksi riskinden kuşkulandıran durumlar üzerinde duracağım. Saygılarımla.

Etiketler : edirne edirneulak edirneulakgazetesi açelyasivrikayagiray
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Troiabilisim.com ©