2 gün önce | Okunma Sayısı : 60
Öncelikle kaynaştırmaya dahil edilen çocukların yetersizlikleri kadar yeterli oldukları yönlerin de sürece dahil edilmesi gerektiği bilinmelidir. Çocuklara başarabilecekleri görevler verilerek başarıları takdir edilmeli; gurur kırıcı, rencide edici, özgüveni zedeleyici söz ve davranışlardan kaçınılmalı; verilen eğitimlerin çocukların öncelikli ihtiyaçlarına göre planlanarak verilmesi sağlanmalıdır.
Elbette ki her öğrenciye olduğu gibi kaynaştırma uygulamasına tabii olan çocukların eğitim öğretim süreci içerisinde olumlu olarak güdülenmeleri ve teşvik edilmeleri, motivasyonlarını arttırarak öğrenmeye istekli hale gelmelerine oldukça destekleyici olmaktadır. Bu kapsamda aile üyeleri ve çevrenin desteği de en az okulun verdiği destek kadar önem taşımaktadır. Çocuğun yetersizliği ne olursa olsun çocuğu olduğu gibi kabul etmek esas alınmalı, yapılan etkinlikler sonrası çocuğa geri bildirimlerde bulunulmalı, gerçekleştirilen çalışmalar kaydedilmeli ve aileye de süreç hakkında dönütler verilmelidir.
Sınıf içerisinde tüm çocukların birbirine rehberlik etmesine ve model olmasına olanak sağlayıcı uyarlamalar yapılmasının da özel gereksinimli öğrencinin öğrenmesinde destekleyici olacağı da unutulmamalıdır. Öğretim etkinliklerinde görsel, işitsel, dokunsal materyaller kullanılmalı, öğrenmenin kalıcı olması için yaparak-yaşayarak öğrenme ile oyunla öğrenmenin önemi göz önünde bulundurularak bu yöntemler tüm etkinliklerin temeline alınmalıdır.
Çocukların uygun olan davranışlarının sergilenme sıklıkları ve sürelerinin arttırılması, uygun olmayan davranışlar yerine uygun olan davranışların kazandırılması ya da uygun olmayan daavranışların azaltılması ve/veya ortadan kaldırılması için çocuklara verilecek olan pekiştireçlerin (ödüllerin) doğru olarak belirlenmesi ve doğru şekilde kullanılması da oldukça önemlidir.
Burada çok çok önemli hatta en önemli husus da kaynaştırma uygulamasından yararlanan her çocuk için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) yapılmasının gerektiğidir. Bir okulda bir kaynaştırma öğrencisi olsa bile o okulda BEP Geliştirme Birimi oluşturulmalıdır. (BEP’e ilerleyen haftalarda detaylıca değineceğim).
Öğrencinin yetersizliğine bağlı olarak fiziksel, sosyal, öğretim, ödevlendirme gibi alanlarda çeşitli uyarlamalar yapılmalı, verilen eğitimin daha etkin olarak yürütülebilmesi için yetersizliği bulunan öğrencinin yeterli olan alanlarına hitap edecek çeşitli materyaller hazırlanmalı ve destek eğitim odasından eğitim alması sağlanmalıdır ve her kaynaştırma öğrencisinin haftalık ders saatinin %40’ını aşmayacak şekilde destek eğitim odası hizmetlerinden yararlanma hakkının bulunduğu, çocukların bu eğitim haklarının yasalarla korunduğu bilinmelidir. Saygılarımla.