Arama

YAŞA GÖRE KONUŞMA GELİŞİMİ EVRELERİ

5 saat önce | Okunma Sayısı : 52

‘Çocuğunuz ilk sözcüklerini kaç yaşından söylemeli? Çocuğunuz kaç yaşında kaç kelime söylemeli? Annesi/babası da geç konuştu şeklinde düşünüp beklemeli misiniz? bu gibi kritik sorular konuşma gelişimi takibinde mutlaka cevaplanması gereken sorulardır. Bu hafta yazımızda doğum anından itibaren çocuğunuz ay ay hangi iletişim, dil ve konuşma basamaklarını tamamlamalı beraber inceleyeceğiz.

YAŞA GÖRE KONUŞMA GELİŞİMİ EVRELERİ
ad image
ad image

Bebeğiniz anne karnında çevre seslerini duyar, doğduktan sonra da duyduğu seslere aşinalığı olur. Biliyoruz ki tüm bebekler dil ile ilgili ön bilgilere sahip halde, iletişim kurmaya hazır bulunuşlukla dünyaya gelirler. Çocuğunuz dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren dil gelişimi başlar ve zamanla içinde bulunduğu topluma ait dilin kurallarını öğrenmeye başlar.

Geçtiğimiz hafta ele aldığımız gibi dil gelişim basamaklarından önce Konuşma Öncesi Dönem yaşanır. Konuşma Öncesi Dönem; Yeni Doğan Dönemi (ağlama), Gıgıldama Dönemi (2-3ay), Mırıldanma Dönemi (3-6ay), Mırıldanmanın Tekrarı Dönemi (6-9ay) şeklinde alt dönemlerden oluşur.

Doğumdan itibaren ilk 3 ay  çocuğunuz;

             Annesinin sesini fark eder. İhtiyaçlarını ifade etmek için ağlar.

             Anne/baba sını gördüğünde gülümser.

             Yüksek ses duyduğunda irkilir. Onunla konuştuğunuzda size gülümser.

             Genellikle ünlü sesleri kullanırlar. (a,u,o gibi).Ek olarak ‘p , b’ gibi sesleri kullanma isteğinde olabilirler.

4-6 ayda çocuğunuz;

             Farklı ses çıkaran oyuncaklar, müzikler dikkatini çekmeye başlar.

             Sesin nereden geldiğini gözüyle takip edebilir.

             Hoşlanmadığını ve heycanlandığını anlaşılır

             Agulamalar ve babıldamalar başlar.

             Annesinin ses tonu değişikliklerini fark edebilir.

             Güler, kıkırdamalar başlar.

Ağlama dil gelişiminin ilk basamağını oluşturur ve çok önemlidir. Bebekler ağlarken ileride kullanacakları sesleri bilinçsiz bir şekilde çıkardıklarından ağlama, bebeğin rahatsızlığına yönelik istemsiz bir tepki olarak görülse de anne babayla iletişim kurmada oldukça önemli bir iletişim yoludur. Çocuğunuz ağız-kas kontrolü gelişiminin sürdüğü ilk 3 aylık dönemde ağız hareketlerini kontrol etmeye başlar. Bu dönemde ‘a, o, u’  gibi ünlü sesleri duymaya başlarız. Bu sesleri farklı şekilde üretmeye başlar. Sonraki adımımız bu ünlü seslere  ‘h’ sesi eklenerek  ‘ah, uh’ gibi seslerin üretimidir. Bununla birlikte bebeğiniz  ‘g, k’ gibi damaktan çıkardığımız sesleri de üretmeye başlayacaktır. Unutmamalıyız ki halen bu süreçte bu ses üretimleri refleks olarak açığa çıkmaktadır. Bebeğiniz dördüncü aydan itibaren seslerle denemeler yapmaya, kontrol kurmaya ve zamanla kontrolü artmaya başlar. Bebeğiniz ilk 6 ay dolduğunda  ‘da-da’, ‘ba-, da-, ma-’    gibi ünlü ve ünsüz sesleri bir arada üretmeye başlar . Haftaya 1 yaşını ve sonraki konuşma gelişim süreçlerini konuşmaya devam edeceğiz.

Saygılarımla.

Etiketler : edirne edirneulak edirneulakgazetesi bircezorlutuna edirnekonuşmavedilterapisti
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Troiabilisim.com ©