Arama

ÇOCUĞUNUZ 2 YAŞINA GELDİĞİNDE NASIL KONUŞUYOR OLMALI?

1 gün önce | Okunma Sayısı : 71

Çocuklarda ilk 3 yaş konuşma gelişimi için kritik öneme sahiptir. Bazı önemli beceriler 3 yaşına kadar mutlaka gelişmelidir. Bu haftaki yazımızda 2 yaşına kadar çocuğunuz hangi konuşma becerilerini edinmesi gerekir beraberce konuşacağız.

ÇOCUĞUNUZ 2 YAŞINA GELDİĞİNDE NASIL KONUŞUYOR OLMALI?
ad image
ad image

6-9 aylık dönemde bebeğinizle bol bol ses tekrarları içeren oyunlar oynayabilirsiniz. Bu oyunlar çocuğunuz için eğlenceli olacağı gibi aynı zamanda konuşma gelişimi açısından destekleyici olacaktır. Bu dönemde mırıldanmaların, ses taklitlerinin olmaması çocuğunuzun dil problemleri, işitme kaybı ve zihinsel süreçler ile ilgili sorunlar yaşadığını gösterebilir. Bununla birlikte altıncı ay civarında bebeklerin çıkardığı sesler evrenseldir ve coğrafyaya göre farklılık göstermemektedir. Bebekler bu dönemde hangi coğrafyada olursa olsun normal (tipik) gelişim gösteriyor ise belirli bir döneme kadar evrensel olarak ortak sesler üretirler.

9-12 ayda (ses-sözcük dönemi) bebeğiniz; mırıldanarak yetişkin diline benzer ama anlaşılamayan, düz ve soru cümlesine benzeyen akıcı sesler üretimi yapabilir.

1 yaşına kadar bebeğiniz; Yapılan jest ve mimikleri taklit eder, günlük hayatta çokça kullanılan sözcükleri fark eder, konuşmaları dinler, seslere dönüp bakar, basit oyunlardan zevk alır, basit komutları anlar, ’bay bay’, ‘hayır’ gibi basit sözcüklere tepki verir, çeşitli sesleri taklit eder, el sallama gibi jestleri iletişim kurmak için kullanabilirler. Ek olarak ‘p,b,t,d’ gibi sesleri üretebilirler.

 12-18 ayda (tek sözcük dönemi) bebeğiniz; Özellikle 12. ay civarında ilk sözcükleri söyler ve bu sayede artık dil öncesi dönemden dil (söz) dönemine geçtiği görülür. Sonraki basamak sözcüklerin kısa söz öbekleri ve cümleler ile bir araya getirilmesidir. Bu dönemde unutmayalım ki özellikle çocuğumuzun alıcı dili (anladığı dil)  ifade edici dilden (konuştuğu dil) çok daha fazla gelişecektir. Yani çok anlayıp az konuşacaktır.

 18-24 ayda (2 sözcüklü ifadeler dönemi) bebeğiniz; Çocuklarımız 1 yaş civarında birkaç sözcük söyleyebilirken iki yaş civarında üretebildiği sözcük sayısında artış olmasını bekleriz. Bu dönemde sözcük sayısı elli-yüz sayılarına ulaşır. Artık çocuğunuz her gün farklı bir sözcük öğrenir, sözcük dağarcığı ve üretimleri hızla artar. Bununla birlikte çocuğunuz 2 sözcüklü basit cümleler kurmaya başlar ve aileler hangi sözcükleri hangi anlamda kullandığını çözmeye başlayabilir.

2 yaşına geldiğinde çocuğunuz; 25-50 kadar sözcüğü uygun bağlamda anlamlı kullanır, ’anne’, ‘mama’ , ‘su’ gibi sözcüklerle kendini ifade eder, her ay yeni sözcükler söyler, birkaç sözcüklü sorular sorar, sözcükleri tekrar eder, ‘ben, benim’ gibi zamirleri kullanır, ‘p,b,m,n,v,h,k,g’ seslerini kullanır, anlaşılırlığı 18. Ay civarında %20-25 oranındadır, ‘su ver’ gibi iki sözcülü basit cümleler kurar, 50-100 kadar sözcüğü anlar, söylediğiniz resimleri gösterir, vücudunun birkaç bölümünü sorduğunuzda gösterir.

Haftaya 3 yaş ve sonraki süreçleri konuşmaya devam edeceğiz.

Saygılarımla.

Etiketler : edirne edirneulak edirneulakgazetesi köşeyazarı bircezorlutuna
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Troiabilisim.com ©