Kış aylarına hızlı bir geçiş yaptığımız bugünlerde besin seçimimizdeki değişiklikler bizi biraz zorlamakta… Günlerin kısa, havanın soğuk olması ve birçoğumuzun yoğun ve stresli çalışma temposundan kaynaklı karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinleri tercih etmemize neden oluyor. Beslenme düzeninin aksaması beraberinde bağışıklık sistemimizde düşmeye ve hastalıklara daha kolay yakalanmamıza sebep oluyor. Ancak; bazı sağlıklı planlamalar yapılarak kış aylarında bağışıklık sistemimizi ve ruh halimizi yükselterek kışın alınan gereksiz kalorilere dur diyebilirizJ
Ofis/kapalı ortamda çalışma durumu olan kişiler güneş ışınlarının konumundan kaynaklı yeterli miktarda D vitamini alamamaktadır. Yapılan çoğu bilimsel çalışmada da D vitamini ve bağışıklık sistemi arasında bir bağlantı olduğu görülmektedir. Güneşin yararından faydalanamayan çoğu kişinin zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olduğu kanaatine varabilir ve D vitamini eksikliği belirtileri arasında olan yorgunluk, halsizlik, kas güçsüzlüğü ve kemik ağrısı gibi sağlık sorunları ile uğraşıyor olabilirsiniz… Yapmanız gereken muhakkak bir kan tahlili yaptırıp hekiminize danışmanız olacaktır. D vitamini yumurta sarısı, bazı balıklar ve karaciğer de az miktarda bulunmaktadır. Fakat; D vitamini değeriniz çok düşük seviyelerde ise dışarıdan takviye ile tamamlamanız gerekmektedir.
Su içmeyi yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da es geçmememiz gerekiyor. Su; vücut ağırlığımızın %60’ını, beyin ağırlığımızın ise %78’ini oluşturuyor. Vücutta besinlerin taşınması, sindirim, atık ürünlerin atılmasını sağlıyor. Günlük su tüketimi yaş grupları, cinsiyet farklılıklarına göre değişmekle birlikte bir bireyin günde 8-10 bardak içmesi sağlık açısından faydalıdır ve kış aylarında iştahımızı bastırmamız için gereklidir. Dilerseniz; içerisine portakal, kabuk tarçın, nar taneleri, greyfurt ilave ederek aromasını değiştirip suyun içimini de kolaylaştırabilirsiniz. Ayvalı-tarçınlı, ıhlamur veya adaçayı gibi bitki çayları tüketiminiz hem soğuk günlerde içinizi ısıtacak ve hem de iştahınızı baskılamanıza yardımcı olacaktır.
Pazar alışverişinin vazgeçilmezi meyve ve sebzeler J Tükettiğimiz meyve ve sebzeler lif ve besin içeriği açısından oldukça zengindir. İçeriklerinde bulunan vitaminler ise doğal bağışıklık güçlendiricilerdir. Turunçgiller özellikle C vitamininden zengindir. Gün içerisinde 4-5 porsiyon mevsim sebze ve meyvesi tüketmeye özen gösterin. Ara öğün tercihlerinizde yiyeceğiniz portakal, greyfurt ve mandalina bağışıklık sisteminizi güçlenmesi açısından iyi bir seçim olacaktır.
Prebiyotik ve probiyotik gıdalar bağırsak sağlığımız için oldukça önemlidir. Probiyotik ürünler bağırsaklarımızdaki iyi bakteri sayısını arttırarak hastalıklara karşı korunmamızı sağlarlar. Probiyotik olan yoğurt, kefir ve turşuyu kış aylarında sofranızdan eksik etmeyin.
Tarhana çorbası kış aylarının olmazsa olmazıdır. Tarhana çorbası; protein, B grubu vitaminler, folik asit, potasyum, kalsiyum, fosfor, likopen açısından iyi bir kaynaktır. Tarhana, besin içeriği yüksek olduğundan ve pişirme kolaylığı olduğundan dolayı gün içerisinde dilerseniz sabah, öğle veya akşam içerisine kıyma, süt ilave ederek besleyiciliğini biraz daha arttırarak tüketebilirsiniz.
Bağışıklık sisteminizin tavan yapacağı bir kış dilerim J
UZMAN DİYETİSYEN ECE TEKÜN