Hepimiz öğrenci olduk. Ders çalışırken zaman zaman farklı taktikler denedik. Alışkanlıklarımız oldu, zaman zaman doğru sandığımız yanlışları tekrarladık. Ders çalışırken yaptığımız hatalar, o dersi anlayıp pekiştirmemize engel olduğu gibi akademik başarımızı da oldukça etkiler. Peki, neleri yapmaktan kaçınmalı ders çalışma sırasında?
Sevgili Öğrenciler, ders çalışmak sizlerin görev ve sorumluluğudur. Masanın başına oturmak için bir aile büyüğünden uyarı beklemeyin.
Her gün belirli saat aralığında masa başına oturmaya ve ara ara küçük molalar vermeye dikkat edin. Mola süresini ne kadar uzatırsanız derse dönmek o kadar zor olur.
Çalışırken müzik dinlemek, telefonunuzu yanınızda bulundurmak oldukça dikkat dağıtan unsurlardır. Ders çalışırken zihnin tam kapasiteyle çalışabilmesi için sessiz bir ortam tercih edilmelidir. Yapmaktan keyif aldığınız etkinlikleri, çalışma sonrasına kendiniz ödüllendirmek için koyun.
Ders çalışmayı geç saatlere bırakmak, verimli bir öğrenme sürecini engelleyebilir. Gece geç saatlerde vücut biyolojik olarak dinlenme moduna geçmeye başlar ve bu, odaklanmayı zorlaştırır.
Odanızdaki ve özellikle çalışma masanızdaki gereksiz eşyalar ve düzensiz materyaller, odaklanmayı zorlaştırarak öğrenme sürecini olumsuz etkiler.
Bir konuyu tam olarak anlamadan, konuyu bitirmeden test çözmeye başlamak soruları yanlış anlamaya ve yanlış cevaplar vermeye yol açabilir. Bu durum, sizlerin kendinize olan güvenini sarsarken, öğrenme sürecini de olumsuz etkiler.
Yatarak, uzanarak çalışmak, öğrenme sürecini yavaşlatır ve uykuya dalma riskini artırır. Çalışma için özel bir alanınız olmalı ve sadece orada ders çalışmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
Sadece sevdiğiniz derslere değil özellikle yapamadığınız ve zorlandığınız derslere ağırlık vermeli, iki sözel ya da sayısal dersi peş peşe çalışmamalısınız.
Unutmayın: Başarılı olmak için çaba gösterirsen şans seninledir. Tembeller için şans diye bir şey yoktur.
Buket Mamahar Açıkgöz
Öğretmen
Edirne Ulak Gazetesi Köşe Yazarı