Edirne Valisi Yunus Sezer, Tunca Nehri’nden beslenen tarım arazilerini gezerek, son durum hakkında bilgi aldı.
Aşırı Kuraklık nedeniyle Tunca Nehri’nde yaşanan su sıkıntısına karşı 6 köy ve Merkezde bulunan çeltik alanlarını suyu ulaştırmak için alınan tedbirler ve yapılan Grup yollarımızı sıcak asfaltla buluşturmanın yanında 2. Kat asfalt çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Vali Sezer; “Enez Büyukevren – Umurbey arası 3 km 2. kat sathi kaplama çalışmamız tamamlanmıştır. İlçemize, köylerimize, vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
Vali Sezer açıklamasında; “Havaların sıcak gitmesiyle beraber maalesef hem Tunca nehrinin hem de Meriç Nehrinin debisinde son yıllarda görünen en fazla suyun azalmasıyla karşı karşıya kaldık.
Bu noktada da hem çetik komisyonunun hem de Valiliğin kararıyla beraber tarım arazilerinin kurumaması, mahsulün zayi olmaması için bir çalışma ortaya konuluyor. Yaklaşık bu bir aydır devam eden bir çalışma, burada da kademeli olarak su veriliyor. Şu an itibari ile bazı dönemlerde bu süreçte suyun debisi 3 metreküplere kadar düşmüş bulunuyordu, şu an itibarıyla son bir gündür 8 metreküp civarında bir suyumuz var. Bölgede yaklaşık 2-3 haftadır su verilemeyen alanlar var. Buradaki Çeltik arazilerimizi kurtarmak, suyu aşağıya doğru bir şekilde kademeli olarak iletmek, bunun için DSİ ve İl Özel idaresi yoğun bir şekilde derenin içerisinde çalışma yürütecekler.
SU KUYULARI VURDURMAYA BAŞLADIK
Diğer taraftan da tarım arazilerin içerisinde de belli alanlarda su alan yerlerde de çiftçilerimize destek amaçlı olarak su kuyuları vurdurmaya başladık. Bu su kuyularını da çoğaltacağız. 6 köyümüz var ve bu 6 köyümüzün muhtarı Tarım İl Müdürümüz ve Ziraat Odası başkanımız bu konuda tam yetkili olarak süreç sonuçlanacağı kadar çiftçilerimizi mağdur etmeden bu sürecin yöneteceğiz. Bizler de sahada olacağız. İnşallah bu yağmur dönemi ile beraber bunu da geride bırakırız ama bu kritik süreci bir şekilde geride bırakacağız. Hiçbir şekilde bir vatandaşımız çok su varken diğeri aşağıdakinde kurumasına da izin vermeden, belki ürün kaybı olabilir ama en azından arazilerimizi kurutmadan çeltik tarlalarımızı kurutmadan bu süreci geriye bırakacağız.” Dedi