Renk fiziksel bir oluşumdur ve ışık ile birlikte var olur.Tek başına renk mesaj verebilir, davranışları yönlendirebilir ,insan fizyolojisi üzerinde etkiye sahiptir.bu fizyolojik etki rengin bir sembol olarak oluşumu ve kullanımında etkin olur. Doğada renk, canlılar arasında önemli bir yaşamsal değer taşır kimi zaman hayvanlar renk yardımıyla avlanır, renk değiştirerek hayatta kalır. Renk aynı zamanda doğal bir cekicilik unsurudur.
BEYAZ
Saflık ve temizliğin sembolüdür. Olumlu ve kabul edici bir tavrı vardır. Savaşta beyaz bayrak teslimiyeti barışı simgeler. Saflık cagrışımı nedeniyle batı’da gelinlikler genellikle beyazdır. Oysa beyaz, asya’daki bazı toplumlarda matem ve yas rengidir. Renklerin ses karşılıkları üzerinde fikir yürütürsek, belki beyaz en huzur verici, nötr, sakin ve sessiz bir tona sahiptir.
SİYAH
Batı kültüründe siyah ölümü ve matemi sembolize eder,aynı zamanda aristokrasinin ve resmiyetin rengidir. Buna karşın siyah Çin’de kışın ve kuzeyin sembolüdür. Siyah tüm renkleri soğuran bir fiziksel yapıya sahiptir; gizli, gizemli dışa kapalı, bilinmeyen bir yapıyı imler. Buna karşın Eski Mısır ve Kuzey Afrika ülkelerinde siyah, verimli toprağın ve yağmurla şişmiş bulutların rengine benzediği için bereketin simgesel bir rengiydi.
ŞULE KÜÇÜKOĞLU
Kaynak: Görsel iletişim ve Grafik tasarımı (Tevfik Fikret UÇAR)