Eğitim sistemimizde her geçen gün değişen kriterler, artan ihtiyaçlar yeni bir mesleği ortaya çıkardı. Son birkaç yıldır sıkça duyduğumuz Öğrenci Koçluğu…Kesinlikle öğretmen kökenli olmaları gerektiğini düşündüğüm koçlar ne yapar peki? Öğrenci koçu, öğrenim süresince çeşitli konularda öğrenciye destek olan kişidir. Her öğrencinin destek almak isteyeceği konu farklı olabileceği gibi genellikle etkili çalışamama, etkili iletişim kuramama gibi sorunlarla karşılaşmaktadır öğrenci koçu.
* Koçlar bireyin sahip oldukları kaynakları gözlemler ve bu kaynaklar doğrultusunda onların yeni bakış açıları ile tekrar düşünmelerini teşvik ederler. Bu sırada diğer kaynakların farkına varmalarına da yardımcı olurlar.
* Bireylerin kendi içlerinde yaptıkları çatışmalardan kurtulmaları ve bireylerin kendi iç sesleri arasındaki savaşların önüne geçmesi konusunda yardımcı olurlar.
* Profesyonel koçlar mevcut potansiyeli görür, geri çekilerek uzaktan izler ve nesnel yaklaşımlarda bulunur. Bu çalışmalar sırasında aile ile işbirliği şarttır.
Özetlemem gerekirse koçlar, bireylere karar mekanizmalarını geliştirmek, asıl istediklerini belirleyip bu istek doğrultusunda planlarını yapmak ve istedikleri başarılara ulaşmak için seçeneklerin, fırsatların farkına varılması, gereken kaynaklara nasıl ulaşılabileceği konusunda yeni perspektiflerden bakabilmeleri gibi konularda kişinin performansına katkıda bulunur, fayda sağlar.
Eğitime ve öğrencilerine gönül vermiş tüm koçlara saygılarımla:)