Günümüz yoğunluğu içinde hepimizin her dakikası çok kıymetlidir. Bazen 24 saat bile yetmiyor istediklerimizi yapmaya. Önceliklerimiz doğrultusunda bir planlama yapmak zamanı verimli kullanmak açısından fayda sağlayacaktır. Günlük zamanınızı planlarken, gün içinde yaptığınız her şeyi not almalısınız. Sabah uyandığınız andan akşam yatağa girene kadar tüm zaman içinde yaptıklarınızı tek tek not edin. Sonrasında gün içinde normalde yaptıklarınıza ilişkin süreleri notların yanına ayrı ayrı yazınız. Bu süreçte önemli olan kendinize karşı dürüst olmaktır. Bunu yaparken kendinize bazı sorular sorarak planlama yapma işlemi daha kolay hale getirebilirsiniz.
Bu sorular neler mi olabilir?
* Sabah kaçta uyanıyorum?
* İşe ya da okula gitmek için evden kaçta çıkıyorum?
* İş ya da okuldan kaçta çıkıyorum?
* Arkadaşlarımla ne kadar zaman geçiyorum?
* Boş vakitlerimi nasıl dolduruyorum?
* Gün içinde ders çalışmak için hangi zaman dilimini ayırıyorum?
Benzeri soruları kendi hayatınıza göre düzenleyerek kendinize yöneltebilirsiniz. Bu tarz sorular günlük planlama listenizi hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
Bu bilgiler ışığında günlük planda yer alması gereken maddeleri sıralayacak olursak:
* Sabah uyandığınız saat
* Kahvaltı yaptığınız zaman dilimi
* İş ya da okulda geçirilen zaman dilimi
* Aktivite ve sosyal faaliyetlere ayrılan zaman ve boş vakit olarak ayırdığınız süre
* Ders çalışmak için ayrılan zaman dilimi(Ödevler ve tekrar yapma)
* Uyku için ayrılan süre olarak sıralanabilir.(Düzenli uyku çok önemlidir. Özellikle sınav döneminde olan gençler, vücudun uyku ile yenilendiğini unutmasınlar.)
Bütün bu sorulara verdiğiniz cevaplar günlük hatta haftalık planlama yapmanıza yardımcı olacaktır. Kendi ellerinizle hazırladığınız plana uymak için kararlı olun ve unutmayın; bu size özel bir günlük plan programı başkalarının buna uymasını beklemeyin.
Buket Mamahar Açıkgöz
Türkçe Öğretmeni
Öğrenci ve Eğitim Koçu