Dash Diyeti Nedir? Dash diyeti ne işe yarar? Dash diyeti nasıl yapılır ? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Gözde Özaslan açıkladı.
“DASH” diyetini daha önce duymuşsunuzdur. Peki ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Uzun yazılışı Dietary Approaches to Stop Hypertension olan ve kısaltılarak DASH olarak adlandırılan bu beslenme programı aslında Hipertansiyonu Durdurmak İçin Beslenme Yaklaşımları (HDBY) anlamına geliyor. Dash diyeti, ilaç kullanmadan yüksek tansiyon problemini tedavi etmek için geliştirilmiş olan bir beslenme planı. Bu beslenme planında kan basıncını düşürmek için glisemik indeksi düşük tam tahıllar, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, protein kaynağı olarak da kümes hayvanları ve balık tercih ediliyor. Dash diyeti ile kalp ve damar sağlığını korumak amaçlanıyor.
Dash Diyeti Nasıl Yapılır
Dash diyetinin temelinde sodyum alımını sınırlandırmak ve basit karbonhidrat, şeker tüketimini azaltmak yer alıyor. Bu diyeti aynı zamanda lif oranı yüksek besinlerin yer aldığı ve kalsiyum, potasyum, kalsiyum yönünden zengin bir beslenme planı olarak düşünebilirsiniz. Kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olan Dash diyetinde, sağlıklı yağlar, sebze ve meyveler, tam tahıllar, yağlı tohumlar ve kaliteli protein tüketmek oldukça önemli. Dash diyetinin, doktor ve diyetisyen iş birliğinde yürütülmesi gerekiyor. Yaş, cinsiyet, kilo ve boy gibi kriterlere uygun olarak kişiye özel oluşturulan DASH diyeti, diyetisyen takibinde uygulanmalı ve egzersizle desteklenmeli.
Dash Diyetinde Ne Yenir
Dash diyetinde tüketimi serbest olan besinler:
-Tam tahıllar,tavuk ve hindi eti,yumurta,balık,yağlı tohumlar,meyveler,çiğ ve pişmiş sebzeler ,süt ve süt ürünleri.
Dash Diyetinde Neler Yasak
Dash diyetinin temel amacının sodyum tüketimini sınırlamak ve basit şeker, karbonhidrat tüketimini azaltmak olduğundan bahsettik. Sodyum deyince “tuz” geliyor tabi ancak sodyum sınırlı diyetlerde sadece tuzsuz yemek yetmeyebilir, bazı besinlerin tuz içeriklerine de dikkat etmek gerekir. Bu yüzden bilinçli etiket okumak çok önemlidir. Ama ne yazık ki birçok birey günlük tuz tüketimi, sodyum alımı sınırını aşıyor.
Günlük ihtiyacımız sadece günlük 2400 mg sodyum. 1 gr tuzda 400 mg sodyum olduğunu düşünürsek, bu miktar 6 grama denk geliyor. Yani günlük ihtiyacımız yaklaşık 1 çay kaşığı. Ancak bunu sadece eklenmiş tuz olarak düşünmeyin, yiyeceklerin içindeki tuzu da kapsıyor. Yüksek tansiyonu olanların genelde günlük 1500 mg sodyumu geçmemeleri öneriliyor. Bu miktar bireysel özellik, hekimin tedavi şekli ve kullanılan ilaç tedavisine göre değişebilir.
Dyt. Gözde Özaslan
Beslenme ve Diyet Uzm.
Edirne Ulak Gazetesi Köşe Yazarı