Son Dakika

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sosyal etkileşim ve iletişim problemleri olarak nitelendirilen Otizmli bireylerde tekrar eden ve yinelenen davranışların varlığı, çeşitli konulara özel ve yoğun ilgi, takıntılı davranışlar, öne-geriye sallanma, etrafında dönme, ellerini çırpma, parmak ucunda yürüme, göz teması kurmama, seslenildiğinde bakmama gibi davranışlar gözlenmektedir. Bu davranışların hepsinin bir bireyde bulunması mümkün olduğu gibi, bireylerde hepsinin aynı anda gözlenmeyeceği de bilinmelidir. Otizm çok geniş bir yelpazede seyreder ve bireylerin davranışları birbirleri ile aynı şekilde ve aynı şiddette görülmez.

Eğer çocuğun yaşamının ilk yıllarında göz teması kurmadığı ya da çok kısa süreli göz teması kurduğu ve gözlerini başka yere kaçırdığı fark ediliyorsa, ismi ile seslenildiğinde duymuyor gibi davranıyor, size dönüp bakmıyor, tepki vermiyorsa, isteklerini sözlü iletişim kurmak yerine sizi elinizden tutup istediği nesnenin yanına çekerek götürüp istediği nesneyi parmağı ile işaret ediyorsa, akranları ile oyun oynamak ilgisini çekmiyor tek başına kalmak istiyorsa, belirli sözcükleri sürekli olarak ard arda tekrar ediyorsa, dönen objelere karşı ilgisi var ve onları uzun süre seyretme eğilimi varsa, günlük rutinleri aksadığında alışkanlıkları dışına çıkıldığında tepkili davranışları oluyorsa, dil ve konuşma becerilerinde gerilik söz konusuysa, takıntılı ve titizlik emaresi davranışları varsa, oyuncakları ile işlevleri dışında oynuyor, eline aldığı nesneleri döndürme, sıraya dizme, üst üste dizme, yan yana dizme gibi sıralı davranışları varsa, oyuncak arabaları ile alışılagelmiş şekilde oynamak yerine tekerleklerini döndürerek oynuyorsa uzmanlarla iletişimi geçilmesi erken tanı ve erken müdahalenin yapılabilmesinde çok önemlidir. Özel eğitim müdahalesi ile çocukların sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinin desteklenmesi ve arttırılması hedeflenmektedir.

Ayrıca; 2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından Otizm konusunda farkındalık yaratmak ve Otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. 2 Nisan’da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde dünyada Otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın arttırılması ile erken tanı ve müdahalenin yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

 

Otizm engel değil, sadece farklılıktır.