Spor

Edirne’de kadınlara özel maraton koşulacak

 

Balkan Ülkeleri Dostluk Grubu Spor Kulübü Başkanı Önder Akdağ, Başkan Yardımcısı Hatice İrem Kaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Göktaş, bugün basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Kulüp Başkanı Akdağ, Türkiye’de ilk kez kadınlara özel bir maraton düzenleyeceklerini açıkladı.

Akdağ, “Bugün bir arada olmamızı, bu toplantıyı yapmamıza vesile olan konu birinci Uluslararası Balkan Kadınlar Yarı Maratonu. Biliyorsunuz Balkan Ülkeleri Dostluk Grubu Spor Kulübü olarak atletizm alanında Uluslararası Edirne Maratonu’nun düzenleyicisiyiz. Trakya bölgesinin dediğim gibi tek uluslararası ve ulusal etkinliği olma özelliğini taşıyor. Amacımız 2025 yılında da Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek olan sadece kadınların koştuğu, Balkan Kadınları Yarı Maratonu’nun birincisini gerçekleştirmek. Bu kapsamda çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki hafta Avrupa ülkelerini kapsayan; Almanya ile başlayıp Hollanda, Belçika, Avusturya, Avrupa ülkelerinin birçoğunda randevularını ayarladık. Oradaki koşu gruplarıyla, kadın koşu topluluklarıyla, koşu organizasyonları düzenleyen kulüplerin başkanlarıyla, komiteleriyle 20-25 gün sürecek bir Balkan Kadınlar Yarı Maratonu’nun çalışmasını yapacağız Avrupa’da. Amacımız, ülkemizin öncelikle ve daha özelinde Edirne’mizin atletizmde var olduğunu Avrupa’da da anlatmak ve kadınların koştuğu bir organizasyonu ilk defa Edirne’de gerçekleştiriliyor olmanın da keyfini yaşamak.” dedi.

Akdağ, Edirne Balkan Kadınlar Yarı Maratonu ismini verdikleri organizasyonu, Anneler Günü’nde gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.

Akdağ, “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında kadınlara yönelik gündemi biliyorsunuz; şiddet var, vesaire var. Bununla ilgili bu koşuyu da bu ayrıcalıkla, bu farkındalıkla gerçekleştirmek istiyoruz. Şu an takvimimizi kesinleştirmedik ama 11 Mayıs gibi Anneler Günü’ne denk gelecek şekilde bunu planlıyoruz. Bir cumhuriyet ferdi olarak, cumhuriyetin yeni yüzyılında bir spor kulübü olarak, gelecek nesillere bir şey bırakmak adına bunları yapmak zorundayız biz. Norveç’te kullanılan bir deyim var Atatürk’le ilgili, şöyle derler; Atatürk gibi düşün. İmkansız bir konu görüldüğü zaman, güçlük içinde olduğunuz zaman Atatürk gibi düşünün. Evet bu şehirde bunları yapmak çok güç. Çok zorlanacağımızı biliyoruz ama bu bizim cumhuriyete borcumuz, bu ülkeye, yaşadığımız bu şehre, gelecek nesillere olan borcumuz. Bunu yerine getirmek için de ekibimizle, yönetim kurulu üyelerimizle üzerimize düşeni sonuna kadar yapmaya da kararlıyız. Bu bir yolculuk, bu yolculukta bizim gibi düşünenler bizimle yürür. Düşünmeyenler de kendi yollarında yürür. Biz bugünü tasarlarken aslında tarihe not düşüp gelecek nesillere bir şey bırakmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Akdağ, maraton güzergahı, etap ve kategoriler hakkında da bilgiler verdi.

Akdağ, “Biliyorsunuz Edirne Maratonu’nun bir parkuru var. Tescilli bir parkur bu. Balkan Kadınlar Yarı Maratonu’nu da yine aynı parkurda gerçekleştireceğiz çünkü bu parkurun bir özelliği var; nasıl İstanbul Maratonu’nda kıtalar arası koşulan bir anlam var, sembolik de olsa pasaportsuz, vizesiz geçilen bir kapı var. Batı Trakya’daki bu yarışın en büyük özelliklerinden birisi bu. Çoğunluğu Batı Trakya’daki tek Türk toprağı olan Karaağaç bölgesinde geçiyor. Bu da başka bir anlamı yarışın. Var olan parkuru kullanma nedenimiz de şu; bu tür organizasyonları yaparken tarihi doku işlemek çok önemli. Yani o tarihi köprülerden sporcuların geçiyor olması onlar için çok anlamlı, bizim için anlamlı. Bunlar kartpostal mahiyetinde alanlar. Yani bu tür organizasyonları yaparken de mümkün mertebe hem ülkemizin tanıtımına, hem şehrimizin tanıtımına katkı sunmak adına var olan parkuru kullanacağız. Yani iki etkinliğin de parkuru aynı. Balkan Kadınlar Yarı Maratonu’nda 5 kilometre, 10 kilometre, 21 kilometrelik üç etap var. Tabii genel klasman var, yaş kategorileri var. Yani uluslararası kriterler neyi gerektiriyorsa o şekilde gerçekleşecek organizasyon.” ifadelerini kullandı.

Akdağ, kadına yönelik pozitif ayrımcılığı vurgulamak adına böyle bir organizasyon planladıklarını da dile getirdi.

Akdağ, “Burada kadına yönelik bir pozitif ayrımcılığı vurgulamak adına biz Türkiye’de bu organizasyonu başlatma anlayışıyla yola çıktık ama biz biliyorsunuz bu organizasyonu yaparken de diğer organizasyonlarımızda da muhakkak onunla ilgili bir farkındalık ve tema belirliyoruz. Şimdi Balkan kadınlar yarı maratonuyla ilgili de farkındalıkları ve temaları üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda tabii kadına şiddet olsun, kadın haklarıyla ilgili olsun bunlarla ilgili de konferanslar, paneller, Trakya Üniversitemizle iş birliği içinde bu farkındalığı da toplumun değişik katmanlarına ulaştırmak adına vurgulayacak aktiviteler, etkinliklerde zaten bununla beraber, bu maraton kapsamında gerçekleşecek. Amaç daha çok kitlelere, kadın hassasiyetini vurgulamak. Bunu görünür hale getirip ön plana çıkarmak. Aile ve Sosyal Politikaları Bakanlığı’nın bununla aslında çok ciddi çalışmaları var. Şimdi biz süreci başlattık. Önümüzdeki süreçte zaten ilgili bakanlıkla biliyorsunuz il milletvekilimiz de o komisyonun başkanı aynı zamanda Sayın Fatma Aksal. Onunla da görüşmelerimizi sağlayacağız. Ne kadar sivil toplum örgütünü, ne kadar kurum ve kuruluşu bu farkındalığı göstermek adına bizimle birlikte hareket edeceklerse zaten organizasyonun bir parçası olacaklar. Bizim kapımız herkese açık zaten. Biz spor organizasyonu yapıyoruz. Siyaset yapmıyoruz. Amacımız yaptığımız işin amacına ulaşması bunun için de herkesle görüşüyoruz” dedi.

Kulüp Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hatice İrem Kaya da, böyle bir organizasyonda yer alacağı için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Kaya, “Bir cumhuriyet kadını olarak, böyle bir organizasyonda olmaktan çok mutluyum. Gerçekten şehrimizi, ülkemizi, kadınlarımızı böyle bir organizasyonda temsil etmek için elimden gelen her şeyi yapacağım” şeklinde konuştu.