EDİRNE BELEDİYESİ’NDEN YERLİ TOHUM İÇİN BÜYÜK BULUŞMA “4. TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ DÜZENLENECEK”
Şenlikte, ata tohumlarının takası yapılacak, çiftçilere yerli fide ve tohum desteği sağlanacak. Bu yılki organizasyonda Edirne Belediyesi tarafından 5 bin adet fide, 1.500 paket atalık tohum ve 2 bin adet yerli tohum üreticilere ücretsiz olarak dağıtılacak. Programa katkı sunanlara ise plaketleri takdim edilecek. Programın sonunda, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi Müdürü tarafından tohum saklama ve çoğaltma konusunda eğitim verilecek.
Şenliğe bu yıl Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, Silivri Belediyesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Trakya Birlik, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Trakya Tohum A.Ş. yetkilileri de katılarak destek verecek.
Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın yaptığı açıklamada, 2006 yılında yürürlüğe giren 5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile ata tohumlarının satışının yasaklandığını ve bu durumun binlerce yıllık tarımsal hafızayı tehdit ettiğini vurguladı. Yaptığı açıklamalarda çiftçi kızı olduğunu ve tarımsal üretimin değerini ve zorluklarını yakınen tecrübe etmiş olduğunu belirten Başkan Gencan Akın, “Tohumda egemenliği yitirirsek, toprağı da, sofrayı da, geleceği de kaybederiz. Bu nedenle yerli tohumlarımızı yaşatmak, çoğaltmak ve yaygınlaştırmak zorundayız. Biz de tohum takas etkinliğimizle, satışı yasaklanan atalık tohumlara çiftçilerimizin ulaşması, takas yoluyla çeşitliliklerini arttırması, çoğaltılması, yerli ve mili üretimin teşvik edilmesini amaçlıyoruz. ” dedi.
Yetkililer de, sadece şenlikle değil yıl boyunca yürüttüğü tarımsal faaliyetlerle üreticilere destek olduklarını ifade ederek Tayakadın, TOKİ, Dörtkayalar, Bel-Koop ve Yıldırım bölgelerinde 350 dönüme yakın alanda buğday, arpa, ayçiçeği ve nohut ekimi gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca Sarayiçi’nde kurulan deneme tarlasında farklı ayçiçeği tohumları üzerinde çalışmalar yürütüldü. Bu üretim süreçlerinde drone ile ilaçlama ve GPS destekli otomatik dümenleme gibi modern tarım teknolojileri kullanıldı. Bu kapsamda, hasat edilen ürünlerden elde edilecek gelirle kız çocuklarına burs sağlanılacağını da ifade edildi.