Son Dakika

ARABACI: “MAZOTTA ÜRETİCİDEN ÖTV VE KDV’Yİ ALMAYIN”

 

Mazottaki ÖTV ve KDV'nin maliyetteki etkisine de işaret eden Arabacı, “2025 yılı ekilişimizi 2024'ün Eylül ayında başladık ve bunun mazot desteğini 2026'nın Ocak ve Şubat aylarında alacağız. Yani 13-14 ay sonra bu parayı alıyoruz. Bakanlığımızdan talep ediyoruz; maliyetleri düşürmek adına mazottaki ÖTV'yi, KDV'yi bizden hiç almayın” dedi.

Edirne’de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Edirne Ziraat Odası tarafından düzenlenen törenle kutlandı. Atatürk Anıtı’ndaki törene Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, oda yönetimi, üreticiler, siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Oda yönetiminin anıta çelenk sunduğu törende, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Törende Oda Başkanı Hüseyin Arabacı, 2024 yılını değerlendirerek, yeni dönem için beklentilerini dile getirdi.

 

‘YAĞIŞ AZLIĞI VERİMDE DÜŞÜŞE NEDEN OLABİLİR’

Arabacı, tarım sektöründe yaşanan iklim krizine değinerek, “Önceki yıllara baktığımızda; Eylül ayı gibi kanola ekimimiz başlar, Ekim ayının başı ve ortası gibi buğday yerlerimizin hazırlığı başlar ve ekilişi başlardı. Fakat Kasım sonuna kaldığında çok yağışlardan ekemediğimiz yıllar oldu. Bu iklim değişikliğiyle Ekim ayının sonu hatta Kasım ayının ortalarına sarkan ekiliş dönemlerimiz oldu. Yağışlarımız geç gelmeye başladı. Son yıllarda da kış döneminde toprak taban suyu yeterli seviyeye gelmeyecek kadar az yağışlar almaya başladık. Doğal olarak kış yağışlarını az aldığımızda bizim yaz döneminde yani ilkbaharda rutin belli aralıklarla yağış almazsak verimimiz gerçekten çok kötü seviyelere düşebiliyor. Bu yıl da yine o yıllardan bir tanesi. Kış yağışlarımız çok yeterli seviyede değil. Ama Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında çok güzel yağışlar aldık. Fakat Nisan’ın 15’inden sonra bir ara yağış yağmadı ve buğday strese girdi ve bir takım sıkıntılar yaşandı bölgemizde. Ama bu son gelen yağmurla şu an için gelişimi güzel gözüküyor. Tabii ki önceki yıllara kıyasladığımızda bir nebze olsun düşüş olacaktır” dedi.

 

497516851_1002831632022998_4388731505232744818_n-i6824aca49b499.jpg

 

 

‘SULANABİLİR ALANLARI ÇOĞALTMAMIZ GEREKİYOR’

Üreticinin kuraklıktan zarar görmemesi adına sulanabilir alanların arttırılmasının önemine vurgu yapan Arabacı, “Bizim kuraklıktan dolayı zarar görmememiz adına sulanabilir alanlarımızı çoğaltmamız gerekiyor. Bu anlamda bakanlığımız Üyüklütatar Köyü bölgesinde 78 bin dekar araziyi sulayacak yatırım yaptı. Bu yatırımın ilk çalışmasına geçtiğimiz günlerde start verildi ve üreticileri suyla buluşturmaya başladık. Yani burada birinci etabı bitti, aşağı yukarı 50 bin dekarlık alana su veriliyor ve bu gerçekten güzel bir projeydi. Tabii bununla birlikte ilimizde sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla geçtiğimiz yıl Çömlekköy Barajı projemiz başladı. Biz göreve geldiğimiz günden bugüne hep dile getirdik, söyledik. Kuraklık, gerçekten had safhada, iklim değişikliği öyle. Bunları çözebilmenin tek yolu sulanabilir alanları çoğaltmak. O yüzden ben bu yapılan projelerle alakalı başta sayın cumhurbaşkanımız olmak üzere, tarım bakanımıza, sayın valimize, il müdürümüze, DSİ Bölge Müdürümüze, sayın vekillerimize, il başkanlarımıza, emeği geçen herkese yapılan yatırımlar için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

‘MAZOTTA ÜRETİCİDEN ÖTV VE KDV’Yİ ALMAYIN’

Üreticinin, ektiği üründen mazot ve gübre desteğini 13-14 ay sonra aldığını hatırlatıp, mazotta ÖTV ve KDV’nin alınmamasını talep eden Arabacı, “Şu an belirlenen bu planlı ekilişle alakalı mazot ve gübre desteği adı altında, ismi değiştirilerek yine veriliyor. Ama biz diyoruz ki; maliyetlerimizi düşürmek adına üreticilerimizin ve bizlerin bakanlığımızdan talebi mazottaki ÖTV’yi ve KDV’yi üreticimizden hiç almasın ve yansıtmasın. 2025 yılı ekilişimizi 2024’ün Eylül ayında başladık ve bunun mazot desteğini 2026’nın Ocak ve Şubat aylarında alacağız. Yani 13-14 ay sonra bu parayı alıyoruz. Bakanlığımızdan talep ediyoruz; mazottaki ÖTV’yi, KDV’yi bizden hiç almayın. Buradaki yapılan masraf üreticimizin cebinden çıkmasın ve tarımdaki sürdürülebilirlik ve ailesinin geçimi ve kendi sürdürülebilirliği açısından da üreticimize destek olsun diye bakanlığımızdan talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

497450143_1002831428689685_933967686303603699_n-i6824acbc43b51.jpg

 

‘BUĞDAY’DA MALİYET YÜZDE 35 ARTTI’

Yaklaşan hasat döneminde, buğdayla ilgili fiyat beklentilerine de değinen Arabacı, “Şu an yaklaşan buğday hasat dönemi var önümüzde. Biz geçen yıl Türkiye’deki bütün ziraat odalarının ortalaması olarak 10.87 TL buğday maliyet fiyatı belirlemiştik. Şimdi bu yıl yine maliyet hesabı yapıyoruz. Yaptığımızda bakıyoruz ki, geçen yıla kıyasladığımızda 10.87’nin üzerine minimum yüzde 35 maliyet yükü binmiş ve bu buğday hasat dönemi öncesi bakanlığımızın bizim bu yapmış olduğumuz maliyetleri göz önünde bulundurarak, üreticilerimizin sürdürülebilirliği, refah payını da göz önünde bulundurarak inşallah bu yıl da güzel bir fiyat açıklamasını, üreticilerimizin alın terinin, emeğinin, karşılığını alacağı bir yıl olmasını temenni ediyoruz ve bakanlığımızdan bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Arabacı ayrıca, bölgede hayvancılığın da ciddi anlamda azaldığına dikkat çekerek, “Hayvancılık ciddi anlamda azalıyor. Ben üreticilerimizle konuşuyorum, günde 5-6 ton süt toplayan köylerimiz 500 – 600 kilogram sütlere düştü. O yüzden hayvancılığımızda ciddi anlamda düşüşler başladı. Ufak aile işletmelerinin desteklenmesi anlamında da sayın valimizin, il müdürümüzün şu an güzel çalışmaları var. Bu hayvancılıkla ilgili inşallah ilimizde bu çalışmaları devam ettirip, üreticilerimizi destekleyecek, ufak aile işletmelerini destekleyecek çalışmaları bakanlığımızdan talep ediyoruz” dedi.