21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU GÜNÜ’NDE ‘’RENGİMİZ BELLİ OLSUN’’
21. kromozomun iki adet değil üç adet olmasına sebep olan faktörlerin nedeni tam olarak bilinmemekte ancak annenin hamilelik yaşının etkili olduğu düşünülmektedir (erken anne olmak, geç anne olmak). Down Sendromuna sahip olan her bireyin birbirinden farklı özellikleri olduğu gibi birbiri ile ortak bazı fiziksel özellikleri de bulunur. Çekik ve küçük gözler, basık burun yapısı, kısa parmaklar, ense kalınlığı, kıvrılmış serçe parmak, avuç içinde oluşan tek çizgi bu fiziksel özelliklere örnek olarak verilebilir. Ancak Down Sendromlu bireylerde bu özelliklerin hepsinin bir arada bulunmama durumu da bulunmaktadır. Bireylerin kaba ve ince motor gelişimleri (başını tutma, emekleme, yürüme, oturma; yazı yazma, parmaklarla ince işler yapma vb.) akranlarına kıyasla daha yavaş ilerler. Bu durumla birlikte zihinsel gelişim süreçlerinde de akranlarının gerisinden gelirler. Ancak uygun eğitim müdahale programları ile pek çok alanda başarıya imza atmış Down Sendromlu bireyler de bulunmaktadır. Buradaki tek ve en önemli kıstasın istikrarlı, düzenli, disiplin çerçevesi içerisinde ve bolca tekrara dayalı bir eğitim modelinin benimsenmesi ve izlenmesi olduğu bilinmelidir.
Metabolizma yavaşlıkları nedeni ile sağlıklı bir metabolizmaya sahip olabilmeleri için beslenme ve spor aktiviteleri Down Sendromlu bireyler için oldukça önem taşımaktadır. 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü yaklaşırken onları daha da iyi anlayabilmek adına belirtmek isterim ki; Down Sendromu her ne kadar zihinsel yetersizliğe sebep olsa da bu durum; duygulara sahip olmadıkları, duygularını yaşamadıkları, hissetmedikleri anlamına gelmez. Evet, Down Sendromu bir gerçektir ancak onların tek ve tüm özellikleri bu durumlarından ibaret değildir. Nasıl ki tipik gelişim gösteren bebeklerin çeşitli ihtiyaçları varsa, sevindiklerinde, mutlu olduklarında gülüyor; üzüldüklerinde, acıktıklarında, hastalandıklarında ağlıyorlarsa Down Sendromlu bebekler de aynı duyguları yaşar, aynı ihtiyaçlara gereksinim duyarlar. Nasıl ki tipik gelişim gösteren gençler âşık olur, kalbi kırılır, kardeşleri ile çatışır, akranlarla kavga eder, ergenlik stresine girer, son ses müzik dinler, odasında yalnız kalmak ister, avaz avaz şarkı söyler, dans eder, güler eğlenirse Down Sendromlu gençler de bu duyguları yaşarlar. Önemli olan yaşlarına uygun davranılması ve gerçekleştirebilecekleri sorumlulukların kendilerine verilmesidir.
Hadi 21 Mart’ta rengimiz belli olsun, farklı renk çorapları ellerimize takıp ya da ayaklarımıza giyip farkındalığa hep beraber destek olalım. ’Down Sendromu’nun farkındayız, Türkiye Down Sendromu Derneği’nin yanındayız.’ sloganıyla paylaşımlarımızı sosyal medyada yayınlayalım, hayata +1 değer katalım. Saygılarımla.