Hepinize yeniden MERHABA. Edirne Ulak Gazetesi’nde siz değerli okuyucularımla buluşmaktan son derece mutluyum. Eğitim üzerine fikir paylaşımlarına kaldığımız yerden devam edeceğiz.19 yıllık bir öğretmen olarak tecrübelerimi, izlenimlerimi sizlerle paylaşmak benim için oldukça keyifli. Bu yazımda sizlerle Liselere Giriş Sınavına hazırlık sürecini paylaşmak istiyorum.
Hayatımızın bir gerçeği sınav kavramıdır. Eğitim hayatımız boyunca da farklı yaşlarda çok sık sınav kavramıyla karşılaşıyoruz. LGS, TYT, AYT, TUS, KPSS, ALES… adı değişiyor ama geleceğimize yön verdiği gerçeği değişmiyor sınavların. Yaş olarak en küçük ve tecrübesiz dönemde ergenliğin doruklarında Lise Giriş Sınavı ile karşı karşıya kalıyor öğrenciler.
Peki, sınav nasıl kazanılır?
Ezberci bir sistemden gelen, düzenli çalışma alışkanlığı olmayan, kitap okumayı sadece görev olarak değerlendiren bir nesil sınavı nasıl kazanabilir?
Şu bir gerçek; LGS gösterdi ki MEB artık öğrencilerin okuma, yorumlama alışkanlıklarını da ölçmek istiyor. Yani eski kaynaklardaki işlem gerektiren, ezber ölçen kısa sorular yerine daha yeni kaynaklardaki uzun, orijinal, yorum gerektiren soruları çözmeye başlamak gerekiyor.
Sınava hazırlanmak için son seneyi beklemek doğru değil.7.sınıfın ikinci döneminden itibaren düzenli çalışma alışkanlığı kazanmalı öğrenci. Bunu nasıl yapabilir? Her gün okulda gördüğü konuları tekrar etmeli, konuyu pekiştirmek için yeni nesil sorulardan çözmeli. Pratik yapmalı ki denemelerde başarılı olsun.
Yanlış yapmaktan korkmamalı
Neyi ne kadar anladığına bakmak için test çözmeli, yapamadıklarını sormalı. Teknolojiye sınır koymak konusunda kararlı olmalı.
En önemlisi de bu süreçte her öğrencinin bir hedefi olmalı.
Çalışmalarını belirli bir program dâhilinde yürütmek de bu işin olmazsa olmazlarından.
Çok çalışmaktan ziyade düzenli çalışanlar daha başarılı oluyor sınavlarda.
Sevgili Öğrenciler, unutmayın yaptığınız çalışmaya siz ne kadar saygı gösterirseniz, çevrenizde o kadar saygı gösterecektir. Kararlı olun ve gerçekten isteyin. Gerisi gelecektir. Sevgiyle kalın.