Artan yem maliyetleri ve diğer giderlerle üretiminin sürdürülemez noktaya geldiğini belirten Suiçmez, “Sütte üreticinin eline geçecek net rakamın 19 lira olmasını istiyoruz. Herkese sesleniyorum buradan; sanayicisine, bakanlık yetkililerine lütfen Allah rızası için diyoruz artık. Biz dilenci de değiliz, hakkımızı istiyoruz, emeğimizi istiyoruz” dedi.
Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, ülke genelinde Nisan ayından bu yana çiğ süt alım fiyatlarında güncelleme yapmayan Ulusal Süt Konseyi’ne zam talebinde bulunup, 15 liralık fiyatın kabul edilebilir olmadığını söyledi.
Ülke genelinde en son Nisan ayında çiğ süt alım fiyatının 14 lira 65 kuruş olarak açıklanmasının ardından, yem ve diğer giderleri artan süt üreticisi, her gün zararına üretim yapmaya devam ediyor. Fiyatlarda belirleyici konumdaki Ulusal Süt Konseyi’nin Kasım ayında toplanacağı söylentileriyle ümitlenen üretici, söz konusu toplantı olmayınca yine karara düşünmeye başladı. Konuyla ilgili tepkisini dile getiren Edirne SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, konseyin bir an önce toplanarak, çiğ süt alım fiyatının 19 lira olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Güncel çiğ süt alım fiyatı olan 15 liranın kabul edilebilir bir rakam olmadığını kaydeden Suiçmez, “Buradan Ulusal Süt Konseyi’ne seslenmek istiyorum; Kasım ayını yediniz. Hiç olmadı önümüzde daha 1 hafta süre var, en azından Aralık ayı girmeden acilen Ulusal Süt Konseyi’nin toplanmasını ve sütte üreticinin eline geçecek net rakamın 19 lira olmasını istiyoruz. 19 liranın altında bir fiyat kabul edilebilir bir fiyat değildir. Ulusal kuruluşların açıkladıkları süt maliyet fiyatları var. Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı maliyet de 15 lira civarında. Hem 15 lira maliyet açıklıyorsun, biz üreticiye 15 liradan fiyat ödüyoruz. Orada çalışan üretici, emekçi bu işi nasıl sürdürsün? Kendi hiç para kazanmayacak mı? En son Kasım öncesi fiyat talebinde bulunmuştuk, o günden bugüne bu ay içerisinde yeme 2 defa zam geldi” dedi.
‘BU KİMSEYE REVA GÖRÜLEMEZ’
Süt üretiminin çok meşakkatli iş olduğunu dile getiren Suiçmez, “Süt üreticisinin işi çok meşakkatli. Biz üretmeye devam edeceğiz ama nereye kadar? Kışa giriyoruz ve benim bir çok üreticim hayvanını kestirmeye götürüyor. Bu nedenle Ulusal Süt Konseyi acilen toplanmasını talep ediyoruz. 1 Aralık gelmeden toplanmalılar ki hiç olmadı Aralık ayı da bitmeden emekler boşa heba olmasın. Böyle giderse bunun sonu hüsran olacak. İthalatla bu işler dönmez. Bir yere kadar döndürürüz. Bu ülkenin hayvancılığına yazık etmeyelim. Yetkili kimse, herkese sesleniyorum buradan; sanayicisine, bakanlık yetkililerine lütfen Allah rızası için diyoruz artık. Biz dilenci de değiliz. Süt üreticisi olarak dilenci pozisyonunda değiliz, kimse kusura bakmayacak. Biz hakkımızı istiyoruz, emeğimizi istiyoruz. Bugün dışarı çıktığınızda 15 liradan aşağı çağ içemiyorsunuz ama bir litre süt bu, kolay değil. Bunun kışı var, çamuru var, soğuğu var. Bu sabah eksi 6 derecede o insanlar ahırlarındaydı, süt sağmaya uğraşıyordu. Hiç kimseye reva görülemez bu” diye konuştu.
SÜTÜB ÜYESİ ÜRETİCİLERE YÜZDE 5 SİGORTA İNDİRİMİ
Suiçmez, ‘Birinci Derecede Tarımsal Amaçlı Örgüt’ belgesi almaya hak kazanan Edirne Süt Üreticileri Birliği üyesi üreticilerine, 2025 yılındaki hayvan sigortalarında yüzde 5 indirim sağlanacağını da belirterek, “Tarım Orman Bakanlığı tarafından yeni yayınlandı bu, iki gün önce Sayın Tarım Bakanımız da bu konuya açıklık getirdi. TARSİM Sigorta kapsamında yeni girecek ürünler var. Bazı değişiklikler yapılmış. Bir de burada bizim üreticimize sevindirici bir haber var. Birinci derece tarımsal örgüt belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatif üyeleri üreticilerimiz için yüzde 5 indirim yapılacak. Edirne’de bizden başka birinci derece üretici örgütü olma belgesi hak kazanmış başka bir birlik yok. Bizim üreticilerimiz 2025 yılında hayvanların sigorta yaptırırken; ‘Edirne Süt Üreticileri Birliği üyesiyiz’ dedikleri anda hangi kuruma yaptırırsa yaptırsın, yüzde 5’lik bir indirim alacaklar” şeklinde konuştu.
‘DAMIZLIK ÜRETİM MERKEZİ PROJESİ VAR, ÜRETİCİ BİRLİKLERİ YOK’
Edirne Valiliği’nin Tarım İl Müdürlüğü’yle hazırlık aşamasında olduğu, kentte damızlık üretim merkezi kurulması ile ilgili projeye değinen Suiçmez, “Yaklaşık olarak aşağı yukarı iki aydan beri bu konu gündemde. Sayın Valimiz açıklıyor, Tarım il Müdürü açıklıyor, borsa başkanımız açıklıyor; ‘Edirne’yi damızlık üretim merkezi yapacağız, Edirne’yi damızlık üretim üssü yapacağız’ deniliyor. Söylem çok güzel, gerçekten bir hayvancı, bir üretici olarak mutluluk duymamak elde değil. Ama bunun içeriği ne? Bunun içeriğini kimse bilmiyor. Ben dahil bilmiyorum. Bir defa daha inanın toplantıya dahi davet edilmedik. Ben görüştüm, konuştum da, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileriyle. Hayvancılıkla iştigal eden burada Damızlık Birliği var, Kırmızı Et Üreticileri Birliği var, TARKOP var. Bunların birliği başkanları var. Edirne Süt Üreticileri Birliği var. Burada bahsi geçen konuda damızlık hayvandan bahsediyoruz. Bu direkt bizi ilgilendiriyor. Bu besiciyi, etçiyi ilgilendirmiyor. Bizim içeriğiyle ilgili zerre bilgimiz yok. Kulaktan duyma birtakım şeylerle endişe duyduğumuz alanlar da var. Biz istiyoruz ki; hiç olmadığı bu saydığım sivil toplum örgütlerinin başkanlarını çağrılır, bilgilendirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.