Trakya Birlik Yönetim Kurulu tarafından Trakya Birlik Genel Müdürlüğü’nden düzenlenen basın toplantısında Pandemi ve 2022 yılı değerlendirmesi yapıldı.
11 Ocak 2022 Çarşamba Günü Trakya Birlik’in Genel Kurulu olduğunu ifade eden Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç: “Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Genel Kurulumuzda ekip arkadaşlarımızla birlikte tekrar adayız. Bildiğiniz gibi 12 ve 20 Kasım tarihlerinde Kooperatiflerimiz Genel Kurullarını yaptı. Bun Genel Kurullarda hem Kooperatif Yönetim Kurulları hem de birlik temsilcileri seçildi. 11 Ocak 2023 tarihinde de mevcut birlik 300 tane temsilcimiz var onalar da Birlik Yönetim Kurulunu seçecekler. Bizde mevcut ekip arkadaşlarımız ve birlik arkadaşlarımızla birlikte tekrar bu göreve talibiz. Ortaklarımız ve delegelerimiz bizi bu göreve layık görürse “nerede kalmıştık” deyip oradan görevimize devam edeceğiz” dedi.
“DÜNYADA GIDANIN ÖNEMİ DAHA DA YUKARI ÇIKTI”
Son 3 yıldan bu yana Dünyada önemli gelişmelerin yaşandığını ifade eden Kırbiç; “3 yıl önce pandeminin başlamasıyla birlikte 2 yıl Pandemi süreci, ardından da Rusya-Ukrayna Savaşı Dünyada gıdanın önemini daha yukarılara taşımıştır. Bu gelişmelerde bizim faaliyet alanımız olan Ayçiçeği de daha da aranır hale gelmiş özellikle geçtiğimiz yıl Dünyada Ayçiçek yağı ile ilgili sıkıntılar yaşanmıştır. Bu sürecin ardından da ülkemizde tarım teşkilâtları, bazı belediyeler bizlerin katkılarıyla Ayçiçek ekim alanları ülkemizde yaklaşık % 10-15 civarında artış sağlamıştır. Bu da üretime yansımıştır. Bu üretim miktarı ülkemizin ihtiyacını karşılamamaktadır. Şu anda Ülkemizin Ayçiçek ihtiyacının ancak % 60-65’ini karşılayabiliyoruz. Bu yüzden Ayçiçek üretiminin artması, ülke ihtiyacını karşılaması hatta ve hatta ihracatının yapılması dahi mümkündür. Çünkü Ayçiçeği ülkemizin her alanında yetişen bir bitkidir” dedi.
“TRAKYA BİRLİK OLARAK ÇİFTÇİLERİMİZE İYİ BİR FİYAT AÇIKLADIK”
2022 yılında Trakya Birliğin Ayçiçeği üreticilerine katkısının büyük olduğunu ifade eden Kırbiç; “Trakya Birlik’in faaliyet alanının olmadığı bölgelerde Ayçiçeği üreticileri ürününü çok altında satmak zorunda kaldı. Dünyadaki gelişmeler, Ukrayna ve Rusya’daki devir stokları tahıl koridoru ile ülkemizde ayçiçeğinde ciddi bir akış olmuştur. Bu gelişmeler de ülkemizdeki ayçiçeği fiyatlarının çiftçimizim beklentilerinin altında olmasına sebep olmuştur. Ancak Biz Trakya Birlik olarak geçtiğimiz kampanya döneminde çiftçilerimizi memnun eden bir fiyat açıkladık. Bu da alım miktarımıza yansıyarak bir önceki yıla göre yaklaşık olarak 32 bin ton civarında fazla ürün alarak 311 bin ton civarında ürün mubayaası gerçekleştirdik” dedi.
“Üreticimize ödenen rakam Trakya Birlik’in sermayesi üzerindedir”
Bu yıl alınan 311 bin ton ürüne Trakya Birlik olarak ödedikleri rakamın 4 milyar lira olduğunu ifade eden Kırbiç; “Bu rakam Trakya Birlik’in sermayesinin çok üzerinde bir rakama denk geliyor. Biz bu ödemeleri üreticilerimize Kamu ve Özel Bankalardan kullandığımız kredilerle yapmaktayız. Bu da bizleri ziyadesiyle zorlamaktadır. Biz bunun geçtiğimiz yıl üstesinden geldik, bu yılda aynı şekilde üstesinden geleceğimize inanıyoruz” dedi.
Trakya Birlik’in Türkiye’de önemli bir kuruluş olduğunu belirten Kırbiç; “ Türkiye’nin ilk 500’ünci şirketi arasında 190.ncu sırada yer alan Birliğimiz bu yapıyı sürdürmek için emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Bugüne kadar büyük sıkıntılar yaşamadan buralara kadar geldik. Bundan sonra da aynı şekilde yolumuza devam edeceğiz” dedi.
“TÜRKİYE’DE HER 5 EVDEN BİRİNDE TRAKYA BİRLİK ÜRÜNLERİ VAR”
Trakya Birlik’in Türkiye genelinde her 5 evden birinde ürünlerinin kullanıldığını ifade eden Kırbiç; “Yaklaşık günde 200 bin ton üzerinde yem üretimi gerçekleştiren, sadece Ayçiçek olarak görmeyelim, bunun yanında girdi anlamında da, tahıl anlamında, buğday, hububatta ve mısırda da çok ciddi alımlar yapan, hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli bir kuruluştur” dedi.
“2022 yılı bizim için rekor bir yıl oldu”
2022 yılının Ayçiçek tohumu üretimi anlamında Trakya Birlik ve ülkemiz için rekor bir yıl olduğunu belirten Trakya Birlik Genel Müdürü Hakan Çalen yaptığı açıklamada; “Bir seferberlik ruhuyla çok uzun yıllardır ülkemizin Ayçiçek tohumu ekilmeyen pek çok yerde de bu yıl üretim gerçekleştirdik ve 1 milyon 900 bin tona varan bir üretimle de tarihi rekor bir yıl oldu. Bu yıl hasat döneminde de Trakya Birliğimizin çiftçimize ve ortaklarına sunduğu faydalarının daha da anlaşıldığı, farkın en iyi hissedildiği bir yıl da oldu. Özelikle Marmara bölgesinde fiyatların belli bir seviyede kalmasında kurumumuzun çok çok önemli bir rolü var. Biz bu faaliyetlerimizi yaparken, tüm ticari faaliyetlerimizi finansmanımızı, ortağımızın sermayesi ve birliğimizin kendi ticari ve sanayicilik faaliyetleriyle elde etmiş olduğu öz sermayesi ile karşılıyoruz. Kamuoyunda, devletle ilişkilendirilmek, bir kamu kaynağı kullanmak, vergiden muaf olma gibi bir algı var. Bu anlamda biz Türkiye kooperatifçiliğinde çok farklı bir yerdeyiz. Bunu tamamen ortağımızın sermayesi ve kurumun kendi imkanlarıyla yapıyoruz” dedi.