Edirne Valiliği, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü Personeline Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde “Sesim Mesleğim Senin Desteğin” başlıklı proje kapsamında 6 gün süren eğitim programı tamamlandı.
112 Acil Çağrı Merkezi (AÇM), acil durumlarda yardıma gereksinimi olan kişilerin telefon aracılığıyla yardım isteğini iletebilmesi ve acil yardım hizmetlerinin organizasyonunun sağlanması amacıyla oluşturulmuştur. 112 Acil Çağrı Merkezi, yaşam hakkı ile doğrudan ilişkili önemli bir kamu hizmeti olması nedeniyle diğer çağrı merkezlerinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle Edirne Valiliği tarafından “Sesim Mesleğim Senin Desteğin” projesi hazırlanarak Trakya Kalkınma Ajansına sunulmuştur. 2021 Eylül -Ekim döneminde başvurusu yapılan proje başarılı bulunarak desteklenmeye değer görülmüştür. Proje kapsamında Edirne 112 AÇM çalışanlarına alan uzmanı Çağrı GÜLSOY tarafından 6 gün süren eğitimler 31 Ocak-05 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.
112 Acil Çağrı Merkezleri, sağlık, güvenlik başta olmak üzere tüm alanlarda ortaya çıkan, acil durumlara en hızlı şekilde müdahale için tüm illerimizde faaliyet göstermektedir. Ülkemizde 2014 yılında ilgili yönetmeliğin yayımlanmasından sonra acil hizmet birimlerinin tek numaradan koordinasyonunun sağlanması hedeflenmiştir. Bu sayede tüm acil durumlar için 1-1-2 yani 112 aranarak ilgili tüm birimler (sağlık-itfaiye-ambulans-polis–jandarma–orman-AFAD) harekete geçirilmektedir. Söz konusu hizmetlerin en hızlı ve doğru şekilde gerçekleştirilebilmesi için her bir çağrı alıcısının doğru bilgiyi kısa sürede kişiden alması gerekmektedir. Öte yandan 112 Acil Çağrı Merkezini arayan kişi olağan üstü/acil bir duruma şahit olmanın ya da yaşamanın verdiği şok etkisi ile kendini, bulunduğu yeri, durumu ve mevcut sonuçları değerlendirme yeteneğini kaybetmiştir. Bu durumda Acil Çağrı karşılayıcısının durumu ele alması, kişiyi sakin bir şekilde doğru kelimelerle yönlendirmesi gerekmektedir.
En hızlı şekilde doğru bilginin alınması acil duruma en etkin ve hızlı yolun ilk adımı olduğundan bu görevi ifa edenlerin işlerindeki yetkinlik bazen bir ölümün engellenmesi olarak karşılık bulmakta, bazen binlerce hektarlık bir ormanın ve içindeki canlıların hayatta kalmasının anahtarı olmaktadır.
“Sesim Mesleğim Senin Desteğin” projesi ile 112 Acil Çağrı Merkezinde görev yapan 65 kişiye üç grup halinde her bir grup için 2 gün/14 saat süren ve toplam 6 gün/ 42 saatten oluşan Çağrı Merkezi Uzmanlığı eğitimi Trakya Kalkınma Ajansı desteği ile verilmiştir. Gerçekleştirilen eğitim ile mesleki gelişimi desteklenmesi ve sunulan hizmet kalitesine katkı sunması beklenmektedir.